Ankdammen.Com En finlandssvensk sajt liksom

» Startsidan
» Finlandssvenska vitsar
» Arkivet

 Mordet på Skataskatan
Ett uppdrag för Otto Ris, finlandssvensk privatdeckare. av Mikki. Augusti 2003

Otto Ris parkerade Jaguaren bakom en polisbil och steg ur. Han befann sig på en trähuskantad grusgata i Skatan i Jakobstad. Vägdammet som yrt upp vid hans ankomst singlade sakta ned över Jaguarens british racing green-lackerade kaross och fick den att anta en ännu dystrare nyans.
   "Morjens!" Ur en folksamling intill polisbilen hade en uniformsklädd polis lösgjort sig, och stegade nu med raska kliv fram till Otto Ris, med handen utsträckt i högljudd hälsning. "Joo morjens", upprepade han, "hä va jag som ringd. Fiskebacka."
   Otto Ris skakade Fiskebackas hand och sade sitt namn.
   "Jo, ja veit. Hä va raatis tur att du kuna koma", pustade Fiskebacka och var tvungen att hämta andan innan han kunde fortsätta. "Hä er storan juttu de här. Vi har ett mord som låktar ryssmaffian på langa vägar. Ja tyckt att hä var lika så bra att ring efter en expert mätisama."
   Otto Ris var medveten om sitt rykte som Svenskfinlands skickligaste privatdetektiv, och det var inte första gången han ryckte ut för att assistera polisen vid en mordutredning. Han betraktade lugnt den uppsluppne polisen, och sedan människorna bakom honom, som med andäktiga miner och spetsade öron stod och iakttog dem.
  "Är hela Jakobstad ute på stan idag?", sa han med en nick mot folksamlingen.
   "Veitdu, rykti flyger fort. Hä er ju int all dagar som maffian slår till jär i Jeppis. Ja vart just intervjua i radio Vega, å nu er både JT och Österbottningen bakett me och pässar om presskonferans"
   "Var är brottsplatsen?" sa Otto Ris kort.
   "Titee in", sa Fiskebacka och pekade mot en lägenhet i en förfallen trähuslänga. "Rättsläkarn undersöker like som bäst."

Sidor: |1|2|3|4|

  Info | e-post© 1997-2011 Ankdammen