Ankdammen.Com En finlandssvensk sajt liksom

» Startsidan
» Finlandssvenska vitsar
» Arkivet

 vårt land, vårt land, vårt Svenskfinland...
Även om inga omärkta svarta helikoptrar setts kretsa över finlandssvenskarna, och inga planer på att förgifta våra ledares skägg kunnat avslöjas, så är vi inte helt besparade från konspirationsteorier. Låt oss presentera:

Konspirationen Svenskfinland

Från en tämligen slumrande tillvaro som region i väderleksrapporterna blev begreppet Svenskfinland plötsligt hett rubrikstoff under fjolåret.

Detta sedan den hundra år gamla idén om ett finlandssvenskt territorium, ett Svenskfinland, dammats av och åter släppts lös på den finlandssvenska debattarenan.

Ett led i ett finlandssvenskt nationellt uppvaknande? Nej tyvärr inte, vill vi påstå. Det var inte svekomanska ideal som låg bakom denna gång. Istället anar vi en komplott, ett taktiskt ränksmideri, sprunget ur rent kommersiella intressen.

För det kan ju bara inte vara ett sammanträffande att debattens inledande sammanföll i tid med en större omvälvning i den finlandssvenska finansvärlden, nämligen försäkringsbolaget Svensk-Finlands fusion med ett annat bolag och därpå följande namnbyte.

Vår bestämda teori är att det var det nya bolagets ekonomer som startade svenskfinland-diskussionen i ett försök att undkomma avgifterna för avfallshantering. Man sökte helt enkelt ett billigt och bekvämt sätt att tömma sina bångnande skrubbar på överlopps svensk-finland-prylar; kepsar, hattar, paraplyer, tröjor, muggar och pennor med Svensk-Finland i rödgult tryck.

Och vad vore väl då enklare än att prångla grejorna på ett patriotiskt gäng finlandssvenskar bosatta i landet Svensk-Finland.

Tänk på detta nästa gång du hör någon tala för ett självständigt Svenskfinland, och ge akt på om han eller hon möjligtvis har en penna med rödgult vikingaskepp i bröstfickan.

Sanningen finns därute...


JANUARI 2002
Konspirationen Svenskfinland
Det digitatoriska FST
  Info | e-post© 1997-2011 Ankdammen